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(A) Policy Statement 
  

Managers, All Radiology Modalities Technologist, Record Tech II, Radiology Tech Assistant and 
Secretary I & II are to adhere to the dress code policy established by the department of Radiology and 
Hospital Administration. 

 
 (B) Purpose of Policy  
  

To facilitate patient and employee safety by requiring attire and appearance that is clean, professional, 
functional and non-offensive.  To provide a means of identification for the public and other staff members.  
The dress and appearance of our staff members create an impression, either favorable or otherwise, on our 
physicians and patients.  In conforming to the best standards of any professional organization or medical 
facility providing public services, staff members must give particular attention to how they appear to 
others and take pride in their appearance, dress and personal grooming.  Any staff member having direct 
patient care must wear uniforms or scrubs. 

 

 (C) Procedure  
 

Personnel not in compliance with applicable dress code policy may be asked to go home on their own time           
and return to work in appropriate attire.  In the event of an emergency call-in, the dress code standards will 
be waived.  Reasonable accommodation will be made in regards to religious, cultural or disability 
situations and will be reviewed on an individual basis for compliance with this policy, with input from the 
office of institutional diversity as needed.   

  

Uniform: Uniforms must be clean, proper fitting, in good condition and opaque (undergarments 
should not visible).   

Tops/Shirts: Colored tops and blouses are acceptable however they must cover the back and 
abdomen during required movements of the individual’s job.  No spaghetti straps, T-
straps or halter tops can be worn and no exposed cleavage.  No sweatshirts or T-shirts, 
the exception being plain colored T-shirts, may be worn under blouse or top. 

Pants/Skirts: Pants must be a solid color without writing on them; no running pants or sweat pants.  
They must cover entire length of the leg to the ankle and may not extend past the heel 
of the shoe.   Skirt hems must be no higher than 3 inches above the knee and must be a 
solid color.   

Footwear: Shoes must be clean, in good repair and safe for the job duties.  No flip flops, thongs, 
open toed shoes or slippers can be worn.  Socks for hose must be worn at all times.  
Tennis shoes must be leather or synthetic leather.  Medical clogs are allowed but clogs 
with holes in them are not. 

Name tags: UTMC I.D. badges must be displayed at all times with the name of the employee 
facing outward so that all employees are easily recognizable by all customers.  The 
UTMC I.D. badge needs to be worn above the waist, not on the belt of pants.  The 
employee’s name, title, department and photo must be completely visible.  UTMC I.D. 
badge (see rule 3364-61-04 of the Administrative Code for more detail on UTMC I.D. 
badge requirements.)  ID Badges must be replaced if they become unreadable or the 
employee transfers department or has a new position.   
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Jewelry: Jewelry in pierced site will be visible on the ear only.  All other piercings must be 

covered or removed during work.  Other jewelry should be appropriate for the work 
site, and worn in a limited fashion when working directly with patients.  Reasonable 
accommodation will be made in regards to religious, cultural or disability situations 
and will be reviewed on an individual basis for compliance with this policy, with input 
from the Office of Institutional Diversity as needed. 

Badges/Pins: A maximum of three badges or pins (not including I.D. badge) may be worn.  
Badges/pins worn must only be reflective of a professional organization, customer 
service, or issued by UTMC or the employee’s department. 

Scrubs: In designated areas of the hospital, and in ambulatory clinics, staff will be required to 
wear standardized colored scrubs.  New staff member will be supplied with three sets 
of scrubs and additional sets can be purchased online at: Robert’s Medical Uniforms  
utoledo.edu/depts/supplychain/purchasing/preferred_suppliers/uniforms. HTML 
The following colors will apply for staff: 

Radiology Technologist: White top & Jacket, Blue/White T-shirt and Navy 
pants, warm up Jackets. 

Record Tech II (Clerical):   All Navy Blue, T-shirt, top, pants & jacket, warm up 
Jackets. 

Rad Tech Assistant:   All Navy Blue, T-shirt, top, pants & jacket, warm up 
Jackets. 

 

Spirit Wear: Spirit Wear is generally allowed on designated days only, but it is ultimately up to the 
department to decide whether to allow the spirit wear and to what extent. 

 
All Radiology employees must comply with the above dress code from hospital policy.  Employees may 
be discipline to and including discharge for not wearing attire pursuant to this policy. 
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Hygiene: Personal cleanliness, including proper oral hygiene and absence of controllable body 
odors are a standard.  Perfumes and fragrances are restricted in patient care areas.   

Hair: Hair must be kept clean and styled neatly.  All beards and moustaches should be 
trimmed and neat in appearance.  Any apparatus that an employee uses to hold back 
their hair, must be clean. 

Fingernails: Fingernails should be clean, well-manicured and no more in length than ¼ inch above 
the finger.  No artificial nails are allowed.  Fingernail polish cannot by chipped.  (See 
Infection Control Policy on Hand Hygiene – Policy NO 3364-109-GEN-102 for more 
specific details). 


